רוצים ליהנות מחיים ארוכים ובריאים יותר? תמשיכו לעבוד!
הפוסט המצורף הוא תרגום חופשי ועיבוד על ידי עמי מעוז, של מאמר, שפורסם במוסף של The Guardian: "Want to Enjoy a Longer , Happier Llife? Just Keep on Working", Robin Mckie, The Guardian, 18 Nov. 2018
עובדים מתומרצים לפרוש בגיל מוקדם בזמן שתוחלת החיים עולה. גישה זו היא גם מגוחכת וגם יקרה, אומרת פרופ' שרה הארפר, מייסדת המוסד להזדקנות האוכלוסייה באוניברסיטת אוקספורד ומספרת: "אבי הפסיק לעבוד בגיל 54. חברת IBM, הציעה לו פרישה מוקדמת. הוא היה ממש נלהב מהצפוי". עבודה בהתנדבות והמשך רכישת השכלה, שבהן עסק הלכו והתדלדלו במהלך 30 שנות קבלת הגימלה מחברת IBM . זה היה יותר ממספר השנים שהועסק על ידה!
תוחלת החיים בבריטניה עלתה בקביעות בזכות שיפור במערכות הסניטציה והאנטיביוטיקה. גם מחלות לב וסרטן נכנעות בקצב גובר לרפואה. מסיבות אלו עלתה תוחלת החיים בבריטניה מקצת מתחת לגיל חמישים בשנת 1900, למעל גיל 75 בשנת 2000, הנתון ממשיך לעלות מאז. בנוסף לכך, מספר הנפשות למשפחה הולך וקטן דבר שמגדיל את מספרם היחסי של מבוגרים באוכלוסייה. לעובדות אלו נודעת השפעה על כוח העבודה. בשנים הבאות חלק יותר גדול מהאוכלוסייה יהיה בגיל שמעל 50. אנשים אלו יצטרכו לשמור על רמת הפרודוקטיביות ולהמשיך להזין את התעשייה. למרות זאת, אלו הם גם האנשים שהמערכת מעודדת לצאת לפרישה מוקדמת. "אנחנו אומרים לצעירים: תמשיכו לרכוש השכלה עד אמצע שנות ה 20, תפרשו באמצע שנות ה 50 ותמשיכו לחיות עד גיל 90", אומרת הארפר. זו המלצה שדוחפת למציאות שבה 25 שנות עבודה אמורות להספיק ל 90 שנות חיים: זו לחלוטין אינה הדרך שבה צריכה חברה להתנהל. מוסיפה הארפר: "אם חצי מהאוכלוסייה הם כבר מעל גיל 50, אנחנו נמצאים במקום שונה לחלוטין מזה שבו היינו באמצע המאה העשרים, כאשר מחצית מהאוכלוסייה הייתה מתחת לגיל 30!".
בהיבטים אלו ברור, שמתקיימת השפעה מבנית על מערכות החינוך, התעסוקה, הדיור, התחבורה והשירותים הרפואיים. בשנת 2037 יהיו 1.42 מיליון בתי אב נוספים שיובלו על ידי בני 85 ומעלה, ביקוש לדיור המתאים למבוגרים צפוי לעלות בחדות. התאמת מגורים קיימים לדרישה זו, היא קריטית ויש לפעול לקידומה כבר בעתיד הקרוב. למרבה הצער, לא נראה שרשויות המדינה (להזכירכם, מדובר בבריטניה) פועלות להשגת המטרות הללו. בעבר שמרה בריטניה על פרופיל גיל נמוך על ידי עידוד הגעת עובדים ממדינות אחרות. אם כל ההגירה פנימה לבריטניה תיעצר, בעקבות הברייקזיט למשל, אזי בשנים הבאות יצטרכו כל המגיעים לגיל פרישה לעבוד שנה ומחצה בנוסף בכדי לשמור על התוצר הלאומי הגולמי.
קיימות מדינות שתוחלת החיים בהן גבוהה יותר מאשר בבריטניה, לדוגמה צרפת ויפן וישראל (לשמחתנו). לא תמיד ניתנים ההבדלים בתוחלת החיים להסבר. ההבדלים בתוחלת החיים (של נשים) לטובת יפן, יכולים להיות מוסברים בהרגלי האכילה, בתכונות הגנטיות ובסגנון החיים. בצרפת סגנון החיים דומה מאוד לזה שבבריטניה. המומחים הצרפתיים מציעים הסבר מפתיע: תוחלת החיים בצפון צרפת דומה לזו שבבריטניה, אך בדרום צרפת תוחלת החיים ארוכה יותר והתופעה מוסברת על ידי אורח חיים ים-תיכוני. ההבדלים בין סגנונות החיים והמציאות החברתית מסבירים גם את ההבדלים בתוך מדינות. תוחלת החיים משתנה בקיצוניות ברחבי העולם. הנמוכה ביותר (46), היא ברפובליקה המרכז אפריקנית. אך ישנם גם הבדלים משמעותיים בין מדינות הגובלות זו עם זו. אפילו בתוך בריטניה עצמה ישנם הבדלים משמעותיים. גברים החיים באזורים העשירים ביותר של בריטניה והגיעו לגיל 65, ימשיכו לחיות עד שנות השמונים המאוחרות. הם אינם צפויים להיכנס למצבי בריאות שליליים עד סוף שנות השבעים. כלומר, לא רק שקיימים הבדלים בתוחלת החיים אלא גם פערים בתוחלת חיים בריאים. פתרון בעיית האי שוויונים החברתיים תשפיע באופן עצום על תושבי אזורים עניים.
"רק מהפיכה מושלמת בגישתנו להזדקנות תביא לשיפור הנחוץ" אומרת פרופ' הארפר. אנו זקוקים לגישה שתבטיח שכל פרט יזכה לחינוך ובריאות שיובילו לחיים בריאים ארוכים, היא אומרת. "יש לראות גיל מבוגר כאותו שלב שמתאפיין בחולשות, אך "בגרות פעילה" מסייעת להתגברות לפחות על חלקן.