המגמה ברורה! יותר ויותר חברות וארגונים התבגרו ומבינים את התועלות האינסופיות הגלומות במעבר לגיוון גילי. מסתבר כי העסקת עובדים מבוגרים לצד הצעירים הוא שילוב עסקי וארגוני מנצח.
מדובר בלא פחות מתופעה: רבים מהחברות והארגונים המובילים בארץ, משלבים עובדים מבוגרים בכל סוגי התפקידים. למה זה קורה? אולי מפני שמחקרים מראים שבניגוד למיתוס ,צוותים רב גיליים הם יעילים יותר ובעלי מוטיבציה פנימית חזקה. מדובר במפגשי דורות שיוצרים צוותים יצירתיים יותר המתמחים בפתרון בעיות, הם חזקים בשירות כל סוגי הלקוחות ואף מצליחים להביא לקוחות וספקים חדשים. התוצאה המוכחת היא שהם משפרים את ביצועי הארגון, שומרים על הידע הנצבר בו, גורמים ליציבות ובשורה התחתונה, משפרים את ביצועיו את רווחיותו.
העלייה בתוחלת החיים והעלאת גיל הפנסיה לצד העלייה באיכות החיים בגיל השלישי ,יצרה אוכלוסיה חדשה של עובדים בגילאי 50, 60 ואפילו 70+. מדובר במאות אלפי עובדות ועובדים חיוניים, מקצועיים בתחומם ,מנוסים ובעלי מוטיבציה גבוה להמשיך ולעבוד .כשזה המצב ,איך גורמים גורמים למעסיקים שלא לפספס לפספס אותם ?
עם השאלות הללו יצאנו לדרך, לבדוק מה מצבה של התעסוקה המבוגרת בקרב ארגונים וחברות מענפים שונים במשק .
יש חברות שזה כבר בשבילם טבע שני
בתחנה הראשונה שלנו פגשנו את מירב בניסטי, סמנכ"ל משאבי אנוש ברשות הטבע והגנים .מה שעניין אותנו במיוחד היה לברר מהו אחוז המועסקים בארגון שחצו את גיל 50 . התשובה – %50, הפתיעה אותנו מאוד, בנתון כזה טרם נתקלנו. "מה ההפתעה הגדולה?" תמהה בניסטי. "הארגון מחפש יציבות תעסוקתית והעובדים המבוגרים מחפשים יציבות תעסוקתית – זה הכי Win Win שרק אפשר לבקש". כשזוכרים שעבודה ברשות הטבע והגנים אינה בהכרח עבודה בתנאים משרדיים עם מזגן צמוד ומכונת אספרסו במטבחון ליד, עולה השאלה – איך הם עומדים בזה? "מדובר באנשים ששמירת הטבע מחברת אותם לרשות .ככל שהם בוגרים יותר, הם לרוב גם מונחים מערכים נוספים לשכר וקידום. הם שם כי הם אוהבים את הטבע ויש להם מעין תחושת שליחות. הם פחות תזזיתיים ופוזלים החוצה ,ומעריכים את האפשרות לעבוד במה שהם אוהבים. והכי חשוב לנו – הם מלמדים את הצעירים מניסיונם המצטבר על הטבע ,ידע שלא ניתן ללמוד בשום אוניברסיטה, ובלעדיהם הידע הזה היה אובד.
מבוגרים וטכנולוגיה ?ועוד איך!
חברת טקבאדי מספקת הדרכות טכנולוגיות ללקוחות פרטיים ועסקיים. לכאורה, הדרכה טכנולוגית שייכת לצעירים, אבל יוסי לוי, מנהל הפיתוח העסקי, מוצא יתרון דווקא בעובד המבוגר: "הלקוחות הפרטיים, לרוב מתקשים בלהטמיע את המכשירים והתוכנות השונים בחיי היום יום שלהם. דווקא המדריכים המבוגרים, הם אלו שמגיעים עם ניסיון חיים עשיר ,המאפשר להם להיות אמפטיים וסבלניים במיוחד כלפי תלמידים מתקשים ולדבר איתם בגובה העיניים.
אין מה לעשות: יש מיומנויות שמגיעות עם הגיל ואין להן תחליף".
"באופן כללי, ככל שקבוצה מגוונת יותר ,היא גם, גמישה יצירתית יותר וכמובן מעניינת יותר", חולקת אתנו אלה בביץ סגנית מנהלת תחום משאבי אנוש במגדל, את משנת החברה בנושא .
"המבוגרים מביאים עמם ניסיון חיים, שקט איזון נכון בין צרכים, יציבות, סבלנות וסובלנות ,מקצועיות, מוסר עבודה ולויאליות –ומנגד המבוגרים לומדים לקבל שינויים וחידושים טכנולוגיים ותרבותיים".
כל החברות בהן ביקרנו, כולן חברות מצליחות ומשגשגות, אמרו כי ימליצו ללא היסוס לכל ארגון להעסיק מבוגרים. למדנו מהם, כי ההטיה וההטעיה לפיהן מי שעברו את גיל 50 עשויים להיות מאותגרים טכנולוגית, אין לה בסיס במציאות. כולם הביעו הערכה עצומה בראש ובראשונה למקצוענות אך גם לאיזון ,לרוגע ,לניסיון ,לידע ולסבלנות שמאפיינים עובדים מבוגרים. רבות מן החברות בחרו לציין כי המפגש הזה בין הוותיקים לצעירים, מתגלה כמקור לא אכזב לצמיחת רעיונות ופתרונות חדשניים ושילובם יחד עם כאלו שכבר הוכחו בעבר כטובים ומועילים. העובדים הוותיקים גם מסייעים לשימור הזכרון הארגוני. בנוסף, העסקת עובדים מבוגרים אשר מכירים באופן טבעי את הרגלי הצריכה של הצרכן המבוגר ,פותחת בפני הארגון אפיקים חדשים בכל הנוגע לפיתוח מוצרים מותאמים לפלח שוק זה ,ולשימוש ברשתות חברתיות וערוצי הפצה הרלוונטים להם, לטובת גיוס עובדים וחשיפה ללקוחות נוספים. יותר מזה!?