מדוע כדאי למבוגרים לנגן?

מאת: עמי מעוז (עיבוד חופשי למקור: June 01, 2014 Sharon Bryant)

לדברים הבאים התוודעתי לאחר שהחלטתי (בפעם הלא ראשונה!) לממש חלום קטן לאחר יציאתי לגימלאות, ורק לאחר שלבסוף מימשתי את החלום. אגב, כלי הנגינה שבו אני בחרתי הוא סקסופון (אלט). הבחירה נבעה לא רק מאהבתי לכלי אלא גם בשל המלצת מורי נגינה הסוברים שזה כלי שקל להשתלט עליו גם ללא ניסיון נגינה קודם .

Cesar Guadarrama Cantu for Unsplash

מחקרים רבים עוסקים בשאלה כיצד נהנים מבוגרים  מעיסוק במוזיקה. על פי ממצאים רבים המוזיקה מוסיפה יתרונות רבים בתחומי בריאות, חשיבה והתנהגות גם אם מתחילים רק בגיל מבוגר!  אמנם לכישורי חשיבה ופעילות עצבית צומח יתרון מניסיון מוזיקלי מתמשך לאורך החיים. יתרון זה פועל כנגד אחדים מהאפקטים השליליים של גיל מבוגר כגון זיכרון וקשיי שמיעה. בשורות הבאות אפרט מספר יתרונות, שכאמור כולם נמצאו ואושרו במחקרים.

מוזיקה ידועה כמגרה חלקים שונים במוח ולעיתים הגירוי נעשה במוקדים אחדים בוזמנית! נמצא שהנגינה מסייעת גם לחולים מסוגים שונים, בפרט במחלות המאפיינות גילים מבוגרים. לדוגמה נמצא, שמצבם של חולי אלצהיימר שופר כאשר הם הקשיבו למוזיקה קלאסית.

Sven Read for Unsplash

מבוגרים בריאים חסרי ניסיון מוקדם במוזיקה בגילים שבין 60 עד 85, הראו שיפור בתהליכי עיבוד ובמהירות פעילות הזיכרון, כבר לאחר 3 חודשים של שיעורים בני כחצי שעה לשבוע בנגינת פסנתר וכ 3 שעות אימון שבועיות (במקביל, בקבוצת הביקורת לא נצפה כל שינוי). העובדה שנגינה בכלי בגיל צעיר מובילה לחשיבה בהירה יותר בגיל מבוגר עולה גם כאחת המסקנות ממחקר אקדמי גדול יחסית (במחלקת הניאורולוגיה של אוניברסיטת EMORY  האמריקנית) במחקר זה נחקרו 70 משתתפים בגילים 60 עד 83, באמצעות סוללות מבחנים. משתתפי המחקר שניגנו בכלי נגינה למשך עשור או יותר קיבלו הערכות גבוהות משמעותית יותר בתחומי חשיבה מגוונים, מהמשתתפים שהיו חסרי רקע מוזיקלי.

כאמור, לכישורי חשיבה ופעילות עצבית צומח יתרון מניסיון מוזיקלי המתמשך לאורך החיים. יתרון זה פועל כנגד אחדים מהאפקטים השליליים של גיל מבוגר הפועלים על תחומי זיכרון וקשיי שמיעה.  באופן כללי השתתפות פעילה בתכניות אומנות היא בעלת השפעה חיובית על בריאות מנטלית, בריאות פיזית ותפקוד חברתי בגילים מבוגרים יותר. זאת, ללא קשר לכישורי הביצוע! עצם העיסוק באומנויות תרם גם ליכולות תקשורת, בנייה של תחושת זהות, שימור או שחזור יכולות חברתיות וחיזוק רשתות חברתיות בקהילות.

המגמה היא ברורה והיא שומרת על עקביות במחקרים רבים ומגוונים הבוחנים השפעות שונות של פעילות מוזיקלית (ראו כאן המחשה)

 

Dayne Topkin for Unsplash

מוזיקה שומרת על אוזניך "צעירות" מוזיקאים מבוגרים אינם חווים התבגרות אופיינית בחלקים מסויימים של המוח המשפיעים על לבעיות שמיעה. לעולם אין זה מאוחר מדי להתחיל לקחת שיעורי נגינה בפסנתר או בכלי אחר ובכך למנוע שינויים תלויי גיל אלו. נגינה נמצאת גם כמפחיתה מתחים ובעקבותיה נצפית שמירה על תגובות ללחצים אפילו ברמת ה DNA.

בקיצור, רוצו, לנגן, לשיר, לקונצרט או להופעה. תהנו!!! 

 

רוני ארז

מנהלת שיווק דיגיטלי ותכנים "והדרת הכוח השלישי" מה ברשת?

כתיבת תגובה