והגדת לבינך

תובנות של בת 67 לעידוד חיסכון

מאת: דבורה שגיא

כאשר אנחנו  היינו צעירים, אחד העקרונות שלמדנו מהורינו ומהסביבה היא לחסוך ליום סגריר. קופת דן חסכן ישבה על המדף בכל בית, בנקים הציעו תכניות חיסכון לילדים, זכורה לי גם תכנית "גחלת" – של עירית תל אביב למימון חינוך תיכון ואקדמי וקופות גמל הציעו תנאים טובים לחוסכים הקטנים. עולם הכלכלה השתנה מאז שהיינו ילדים ותיאוריות כלכליות משנות ה 50 וה 60 היום נחשבות מיושנות ולא רלוונטיות. זה נכון גם לגבי נושא החיסכון. הילדים שלנו, גם אלה שכבר נושקים ל40, לא אוהבים או לא רוצים לקבל מאתנו עצות.

personalised-tin-money-box-p55
קופות חיסכון

תיאוריות כלכליות חדשות רבות מקדשות את הקניות את הצריכה: צריכה מרובה מתניעה את הכלכלה ואת המשק .אם לא נקנה, חברות לא יוכלו להתפתח ולא יהיו מקומות עבודה (לכמה מיליוני סינים?) .  

המשבר הנוכחי והנזק הכלכלי הפרטי שמלווה משפחות רבות בארץ, מדגיש את חשיבותו המכרעת של החיסכון. הכסף שמונח בצד לזמן צרה. המנהג של "הקניפל" אותו צרור שהאמהות היו שמות  בו סכומי כסף שנותרו מאחזקת הבית היה יכול להתאים מאוד בתקופה שכזו.  כמובן שאני לא מדברת על קופסת נס קפה המונחת בארון מטבח השמאלי בתא העליון… אלא על תרגום העיקרון לאמצעים מודרניים.

במקביל, נדרשת קריאה להפסיק את הצריכה המוגזמת של מוצרים "זמניים" (כגון חידוש טלפונים ניידים כל שנתיים, אופנה שמתחדשת מספר פעמים בשנה ועוד…) אתרי תוכן שונים ובלוגים הממומנים על ידי יצרנים, מעודדים לקנות ולקנות ולהתחדש. טרנדים מתחדשים חדשות לבקרים ואיתם גם התביעה מאתנו להיות בעניינים, לעקוב אחר השינויים, אחרת נמצא את עצמנו מחוץ לקבוצה

תרבות הצריכה "הרגה" את תכניות החיסכון… המדיה מטילה מיסים על חסכונות ומגבלות על אפיקי השקעה כמו קופות הגמל. לבנקים אין יותר הצעות לתוכניות חיסכון גמישות והריבית שמציעים קרובה ל 0. הכל כדי שיהיה הרבה כסף חופשי בשוק כדי שנבזבז. כולם נוהרים לאתרי הקניות, NEXT, Ebay  עלי אקספרס או עלי בבא וכו' רודפים אחרינו בכל פינה ברשת ומציעים לנו מחירים זולים, משלוחים חינם. אכול ושתו כי מחר??? מתוך המצב הנוכחי ראוי שיצמחו מגמות כלכליות חדשות שיעודדו חיסכון, שיתופי פעולה של הממשלה עם בנקים ימריצו אנשים לחסוך. אפילו סכומים קטנים יכולים לעזור בשעת משבר.

תרבות הצריכה (מתוך אתר freepik)

משבר הקורונה מזמן לנו לערוך "חשבון נפש" כללי וגם כלכלי, זה הזמן לערוך את רשימות האקסל, לארגן מחדש את ההוצאות השבועיות/חודשיות בלי קשר לרמת ההשתכרות של כל משפחה. זה הזמן להתעלם מבום הפרסומות וקריאות לצאת ולקנות, זה הזמן של התכנסות כלכלית חישוב מושכל של ההוצאות: מה חשוב? מה מיותר? איפה אפשר לחסוך? איפה אפשר לקצץ? לבחור את ההתנהלות הנכונה למשק הבית.

עצות סבתא (וגם סבא) נולדו מתוך ניסיון של תקופות קשות כאשר סכומים קטנים עזרו לשמור על הראש מעל המים הסוערים. עצות אלו ממש תקפות גם לדורות הבאים!

אילוסטרציה (מתוך אתר freepik)

דבורה שגיא

בלוגרית, אמא, סבתא ורכזת השמה בפרויקט "דרוש ניסיון" מחשבות על הגיל השלישי

כתיבת תגובה