אפליקציות וגיל

מאת: עמי מעוז
7 מרץ 2022

ישומונים קוראים לכך בעברית. ישומונים הם תוכנות מחשב קטנות שיכולות לבצע משימות שונות: מספר טלפונים בטלפון הנייד שלכם, עד לתוכנות לאיתור כתובות ומתן הנחיות נסיעה. דווקא אנו המבוגרים שיכולים ליהנות רבות מאפליקציות אלו, לא חשים שייכות ל"תרבות" הזו וממעטים בשימוש.

עולם המחשוב והדיגיטציה אינו מפסיק לחפש דרכים להקלת החיים תוך קבלת תמורה כספית נאותה, שאינה נדרשת ברוב הפעמים מהמשתמש. רבות מהאפליקציות עוסקות בבריאות והמגוון עצום. אפליקציות אלו מאפשרות למשתמשים ללמוד יותר על מצבם הבריאותי, להשגיח ולבקר את ההתנהגות בהקשר הבריאותי וליצור תמיכה שימושית באמצעות הטלפון הנייד או המחשב. אפליקציות רבות מתמקדות בניהול מצבים כרוניים כמחלת הסוכרת, כולל השגחה על כמות הסוכר בדם ואף שידור תמונת המצב לרופא.

אוניברסיטת מישיגן בארה"ב העבירה סקר בקרב בני 50 עד 80, בדבר רמת השימוש שלהם באפליקציות בריאותיות. יותר ממחצית המשתתפים העידו שמעולם לא עשו שימוש באפליקציות כאלה. כשליש העידו שהם משתמשים והשאר השתמשו בעבר. הצעירים בקבוצת הנשאלים (בני 50 עד 64) הם המשתמשים התדירים יותר.

כשליש מהנחקרים דיווחו על שימוש באפליקציות לאימון גופני. אחת האפליקציות החביבות עלי היא זו המודדת את פעילות ההליכה והריצה, שמה:  SPORTS TRACKER  המודדת פעילות בזמן אמיתי: מרחק הפעילות, משך הזמן והמהירות. במהלך הפעילות גם נשמע משוב קולי. זהו מרכיב מדרבן בפעילות שדורשת סבלנות והשקעה. יותר מכך, מאחר שבאזני תחובות אזניות זמן הפעילות גם מנוצל להאזנה למוזיקה או רדיו, כך הפעילות יותר מעניינת וקוצר הרוח קטן! המוזיקה שלי צבורה באפליקציה SPOTIFY, ושידורי הרדיו הם מתחנות שונים.

לפי המחקר, כחמישית מהמשתמשים מסתייעים באפליקציה להשגחה תזונתית ויישום דיאטה. זו החביבה עלי היא DAYTWO, שכרוכה בעלות כספית חדפעמית בהרשמה. גם כאן הניסיון האישי מסייע. אפליקציה זו מסייעת בהשגחה על סוגי המזון המיטיבים את השליטה בכמות הקלוריות שאני אוגר, שלא לטובתי!

אפליקציה חביבה על משתתפי המחקר (כחמישית מהם) מסייעת לשינה. שינה בריאה נחשבת כתורמת מרכזית לאורח חיים בריא.  אפליקציות נוספות הרלבנטיות לעולם המבוגרים הן השגחה על לחץ דם, ביצוע מדיטציות וניהול מצבי לחץ נפשי.

שימושים אחרים באפליקציות בריאותיות כוללים שיתוף נתוני הבריאות שלהם עם ספקי שירותי הבריאות, למשל עם הרופא המטפל שלהם, או עם קרוביהם.  אחרים עוקבים כך בעצמם אחר נתוניהם. רבים מהעונים על הסקר דיווחו שבאמצעות היישומונים רלבנטיים הם מאתרים מידע על בריאותם.

שאלה חשובה בעניין זה היא שאלת הפרטיות. אנחנו מוצפים לאחרונה ב"מידע", שלפחות חלקו הוא מידע דמה, על חברות המרגלות אחר בני אדם. כ 20 אחוז מהנשאלים הביעו ספק אם המידע האישי נשמר כראוי.

באופן לא מפתיע, נחקרים שמדווחים על בריאות טובה, נוטים יותר להשתמש באפליקציות בריאותיות מאלו המדווחים על בריאות פחות טובה. אגב, רוב המשתמשים הם מסודרים כלכלית ובעלי ההשכלה הגבוהה בסקר.

בסיכום המחקר טוענים החוקרים שלא כל המבוגרים נוטים לשימוש באפליקציות בריאותיות, בהם כאלה הסוברים ששימוש כזה קשה להם, ומאתגר את יכולותיהם. זאת למרות שרבים יכולים למצוא כך הזדמנות לשיפור התנהגויות בריאותיות ולתרום בחיוב למצבם ויכולותיהם.

כתיבת תגובה